Písemná práce z angličtiny je jednou ze tří částí (ústní zkouška a didaktický test) maturitní zkoušky z anglického jazyka. Náročnost maturitní písemné práce z anglického jazyka přibližně odpovídá úrovni B1 dle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky (SERR). Státní maturita z anglického jazyka je z jedna z oblíbenějších maturitních zkoušek a písemná práce z anglického jazyka bude hračkou, pokud si přečtete následující informace o maturitní písemné práci z angličtiny. Vše je pro vás připraveno k co nejefektivnější přípravě na písemku z angličtiny a zisku co nejlepšího hodnocení.

Co je důležité o písemné práce z AJ u maturity vědět?

Jak již bylo řečeno, úroveň maturity z angličtiny je nastavena na B1 – představte si to tak, že jste sebevědomý cestovatel, který ve světě i doma anglicky hravě vyřeší běžné osobní i pracovní situace slovem i písmem.

Části maturitní písemky z AJ

V jednom maturitním zadání písemné práce se může objevit zpravidla jedna část, nebo dvě části. Pokud se v zadání objeví pouze jedna část (například dopis kamarádovi), bude její rozsah minimálně 200 slov anglického textu, a je často nastaveno i maximum počtu slov. Pokud se objeví v jednom zadání dvě části (například dopis kamarádovi a krátký vzkaz), jedna část z těchto dvou bude zpravidla delší např. na 120-150 slov, a druhá bude kratší, například na 60-70 slov – tak, aby obě části v tomto zadání dohromady splnili podmínku minima 200 slov na jedno zadání. Podívejte se na příklady takových zadání zde:

ČTĚTE TAKÉ: Zadání pro delší část písemné práce z AJ na 120-150 slov
ČTĚTE TAKÉ: Zadání pro kratší část písemné práce z AJ na 60-70 slov

Jak dlouho mám na napsání maturitní písemky z angličtiny?

Každá škola si sama určuje, jaký časový limit bude na maturitní slohovku z AJ k dispozici, zpravidla je to 60 minut, které na napsání maturitní písemky AJ o rozsahu textu asi 200-220 máte, a to většinou bohatě stačí. Doporučujeme cvičně zkusit vypracovat co nejvíce zadání nanečisto, abyste věděli, jak rychle vám psaní anglicky dle zadání jde.

Rozsah textu u maturitní písemné práce z AJ

Každé zadání má stanoveno, kolik textu musíte napsat – říká se tomu rozsah textu a je zpravidla dán určitým intervalem počtu slov, do kterého byste se měli vejít. Zajímavostí je, jak se u maturitní písemky z angličtiny počítají slova. Zde můžete nahlédnout na metodiku, kterou učitelé na vaší škole mohou pro počítání slov používat: počítání slov u maturitní písemky z angličtiny

Slohové útvary, typy textů u písemky z angličtiny u maturity

Bez ohledu na úroveň obtížnosti se jednotlivé části písemné práce liší typem textu. Typy, které se objevují v písemné práci z AJ jsou anglické dopisy jako dopis kamarádovi, formální dopis, motivační dopis, dále oznámení, článek, vypravování, pozvánka, charakteristika, e-mail, návod nebo instrukce, vzkaz a popis. Každý typ textu má samozřejmě dále své formální náležitosti, některý má odstavce, některý ne. Dopis má například své oslovení, rozloučení a podpis, pokud je to požadováno, má i adresu a datum, článek má například svůj nadpis.

PŘEČTETE SI A INSPIRUJTE SE: Slohové práce angličtina vzory

Dalším aspektem každé části písemné práce bez ohledu na úroveň obtížnosti je styl. Stylem je míněn zejména stupeň formálnosti textu. Styl tedy může být buď formální, semi-formální nebo neformální. Záleží na tom, kdo je příjemcem textu (např. kamarád – neformální, rodič – semi-formální nebo nějaká vážená osoba – formální).

Velmi důležité: typ textu (slohového útvaru) a body zadání písemné práce z AJ

Precizní dodržení typu textu a zadání je v podstatě klíčem k úspěšnému napsání maturitní písemné práce z anglického jazyka. V zadání každé části písemné práce je zcela jasně a velmi výstižně přesně napsáno, co se má v textu vaší maturitní písemky z angličtiny objevit. Doporučujeme prostudovat návody, jak napsat jednotlivé typy textů a také se podívat na vzory ostrých maturitních písemek.

Typový záznamový arch pro psaní maturitní písemky z angličtiny

(Záznamový arch pro maturitní písemku z AJ se může se na každé střední škole trochu lišit):

Zobrazit záznamový arch pro napsání maturitní písemné práce z AJ

Zadání písemných prací – anglický jazyk

Projděte si maturitní písemné práce i z dalších předmětů

Písemná práce z češtiny
Písemná práce z němčiny
Písemná práce z ruštiny
Písemná práce z francouzštiny
Písemná práce ze španělštiny